Overnachten voor Pelgrims

‘Refugio’ is een nieuwe eenvoudige overnachtingsmogelijkheid voor pelgrims in historische Friese kerken. Stichting Santiago aan het Wad start in samenwerking met Stichting Alde Fryske Tsjerken dit initiatief op het Friese platteland. Pelgrims zijn lange afstand wandelaars of fietsers in bezit van een pelgrimspas. De kerken bieden een eenvoudige slaapplek tegen bescheiden vergoeding. Ze hebben er zelfs een Friese naam voor: ‘tsjemping’: een samenvoeging van ‘tsjerke’ (kerk) en camping. De opzet van refugio’s is geïnspireerd door de Camino der Lage Landen 2018.

De Refugio gebruiken

  1. Voor wie: Voor Pelgrims in bezit van een pas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob of van hun buitenlandse zusterorganisatie. Een stempelpas van het Jabikspaad of van de Camino der Lage Landen 2018 olstaat ook. Ook donateurs van Stichting Alde Fryske Tsjerken hebben toegang.
  2. Pelgrims nemen 24 uur van tevoren telefonisch contact op over beschikbaarheid van de kerk. Het Kerkje van Swichum bereik je op de volgende nummers: 06 3738 3408 (Jan) of 06 5434 5000 (Sietske).
  3. Pelgrims zijn zelfvoorzienend en beschikken over een slaapzak/beddengoed. De kerken bieden 2 tot 4 veldbedden. Alleen water en een toiletvoorzieningen zijn aanwezig; geen douche en kookgelegenheid.